destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Biserica Cuvioasa Paraschieva (Groaveri)

  • Publicat: 25 Jun 2010, 13:59
Recomandă:

Biserica a fost ridicata intre 1874-1876 drept capela de cimitir prin eforturile preotului Bartholomeu Baiulescu, paroh in Brasov-cetate; acesta a facut o subscriptie publica pentru a aduna banii necesari pentru cumpararea terenului pentru cimitir si biserica in anul 1872.
In anul 1888 delegatia romanilor brasoveni a cerut Mitropolitului Miron Romanul din Sibiu binecuvantarea pentru utilizarea capelei de cimitir drept lacas bisericesc. Odata cu obtinerea binecuvantarii capela a devenit biserica parohiala din Groaveri si a fost utilizata de catre romanii din cetate pana la inaugurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Piata Sfatului.
Intre anii 1919 - 1946 Biserica din Groaveri a servit drept capela militara pentru intreaga garnizoana din Brasov. Din 1954 Mitropolitul Nicolae Balan a declarat lacasul din Groaveri biserica parohiala. Biserica a fost ridicata in piatra si in caramida si are plan in cruce greaca surmontat de o cupola octogonala. Pictura bisericii a fost realizata de pictorii brasoveni Vasu Iosif si Misu Pop.
Celebritatea bisericii a fost adusa de personalitatile care sunt ingropate in cimitir: Andrei Muresianu, Ioan Al. Lapedatu, Sextil Puscariu, Misu Pop, Protopopul Bartholomeu Baiulescu, Virgil, dr. Gheorghe Baiulescu - primul primar roman al Brasovului.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...