destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Rusi lipoveni

  • Publicat: 08 Jul 2010, 11:49
Recomandă:

Etnie de sorginte slava orientala, rusii lipoveni apar pe actualul teritoriu al Romaniei, indeosebi in Dobrogea, incepand de la mijlocul secolului al XVII-lea, dupa schisma Bisericii ortodoxe ruse. Acestia reprezinta un grup confesionalo-etnic:
Aspectul confesional este marcat de insasi geneza acestei comunitati, prin desprinderea din sanul Bisericii oficiale ortodoxe ruse, ca urmare a reformelor initiate de patriarhul Nikon al Rusiei, sprijinit de autoritatile tariste; reforme care vor culmina cu venirea la putere a lui Petru I cel Mare (1682-1725) si introducerea de catre acesta a unor masuri de europenizare.

Refuzul unor credinciosi de a accepta innoirea a facut ca acestia sa fie supusi unor masuri administrative foarte restrictive si obligati sa poarte o vestimentatie specifica.
Aspectul etnic este determinat de originea lor rusa, dublata de limba comunitatii - graiurile lipovenesti, desprinse de trunchiul lor - limba rusa.

Nemaiputand sa suporte toate aceste restrictii, staroverii (credinciosii de rit vechi) vor lua calea pribegiei, raspandindu-se in intreaga lume. in spatiul romanesc s-au asezat cu precadere in Dobrogea si Bucovina, prima atestare documentara a lor fiind din 1762, cand le este amintita prezenta la Sarichioi.

In cele peste cinci secole in care Dobrogea a apartinut Imperiului Otoman, rusilor lipoveni le-a fost recunoscuta oficial biserica si nu au fost supusi politicilor de islamizare. Dupa revenirea Dobrogei la Romania, in urma Tratatului de la Berlin (1878), a existat o politica de incurajare a stabilirii in zona a romanilor din regat, tocmai pentru a compensa unele goluri demografice ce s-au creat prin plecarea indeosebi a neamurilor turcice.

Un rol hotarator in pastrarea identitatii proprii a rusilor lipoveni l-a avut biserica. Slujbele religioase se tin si astazi in limba slavona, scrierea se face cu caractere slavone, se foloseste calendarul iulian (13 zile dupa calendarul gregorian). Comunitatea in ansamblul sau este predominant rurala, intr-o proportie de aproximativ 60 %.

Localitati reprezentative in care locuiesc rusii lipoveni sunt: Tulcea (in intreg judetul), Braila, Constanta, Galati, Bucuresti, Suceava, Iasi, Botosani, Raadauti, Vaslui, Piatra Neamt, Roman. Prezenta rusilor lipoveni se remarca si in alte orase ale Romaniei: Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Arad, Pitesti, Targoviste, Oradea, Tg. Mures, Alexandria s.a.

Pana in 1989 existenta comunitatii rusilor lipoveni nu a fost recunoscuta oficial, insi la 14 ianuarie 1990 se infiinteaza ca persoana juridica Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania (CRLR), organizatie care are ca scop pastrarea identitatii etnice.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...