destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Maghiari

  • Publicat: 08 Jul 2010, 11:41
Recomandă:

Maghiarii s-au stabilit in tara Barsei in a doua jumatate a secolului al X-lea. in primele registre pastrate din anii 1475-1500 printre numele celor care plateau impozite se numara si numerosi maghiari, importante comunitati maghiare fiind inregistrate in Blumana sau in Schei. Maghiarii din acele vremuri erau fie membri ai breslelor din Brasov, fie angajatii negustorilor romani sau greci, fie iobagi.

Trebuie mentionati si "Ceangaii din cele Sapte Sate" (Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Zizin si Purcareni) ale caror ocupatii erau cu precadere agricultura, mestesugurile si meseriile specifice.

La Brasov prima scoala medie destinata elevilor maghiari si-a inceput activitatea in 1837 insa inca din 1542, in Cernatu, Purcareni, Apata, Crizbav, Tarlungeni, Halmeag si Brasov existau scoli elementare cu predarea in limba maghiara, intretinute de comunitatea saseasca brasoveana.

Principalul promotor al stiintei si pedagogiei in cadrul maghiarimii,  Apáczai Csere János s-a nascut la Apata anul 1625. Este demna de mentionat prezenta la Brasov a celui mai vechi ziar maghiar din lume, Brassói Lapok, infiintat in aprilie 1849 si a carui aparitie continua si astazi.

Numarul maghiarilor din judetul Brasov a scazut de la 63.656 inregistrati la recensamantul din 1992, la 50.956, conform recensamantului din 2002.

Centrul Cultural Maghiar Brasov

Biblioteca Judeteana Brasov - Casa Baiulescu

Bulevardul  Eroilor nr. 33 (Livada Postei)Sursa: Albumul monografic al Judetului Brasov

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...