destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Italieni

  • Publicat: 08 Jul 2010, 11:52
Recomandă:

Pe teritoriul romanesc, italienii s-au stabilit peste tot. Veniti in interes comercial sunt prezenti, intai, mai cu seama in porturi - Galati, Braila, Constanta, dar ii regasim si ca medici, profesori de arme, profesori de muzica invitati de domnitorii romani.

Incepand din secolul al XVIII-lea, italienii au inceput sa vina masiv in Romania, indeosebi specialisti in domeniul constructiilor, pictori, sculptori, decoratori, zidari.

Influenta lor a fost una consistenta, tinind cont doar de faptul ca elemente arhitecturale decorative de influenta italiana se regasesc in stilul brancovenesc, spre exemplu.

Alti italieni, veniti din zone mai sarace precum Friuli si Veneto au ajuns in Romania in cautarea unui loc de munca. O buna parte dintre ei nu s-au mai intors in tara de origine si si-au intemeiat aici familii.

Extrem de prezenti in viata publica din Romania din randul acestei comunitati s-au ridicat unele personalitati precum doctorul Pesamosca, criticul literar Adrian Marino, actorii Ileana Stana Ionescu si Misu Fotino (nascut chiar in Brasov), regizorul Sorana Coroama-Stanca, pictorul Angela Tomaselli, compozitorul Horia Moculescu.

Dupa 1990, marea majoritate a italienilor din Romania fac parte din Comunitatea Italiana din Romania, infiintata la Iasi, in 1990.

In anii din urma in Brasov au venit multi oameni de afaceri
din peninsula investind in zona, astfel incat vorbitorii limbii lui Dante sunt deja o prezenta obisnuita aici.

Centrul Cultural Italian din Brasov este cel de-al treilea din Romaniase si a fost infiintat in ianuarie 2009. Centrul se afla in incinta Colegiului National Unirea Brasov.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...