destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Greci

  • Publicat: 08 Jul 2010, 11:58
Recomandă:

Desi la recensamantul populatiei din anul 2002 doar 77 de persoane din judetul Brasov s-au declarat greci sau eleni, din alte surse reiese ca cei ce au legaturi asumate cu aceasta etnie ar fi aproximativ 250 de persoane.

Venirea grecilor in Brasov s-a realizat in patru valuri principale:
    - primul val de greci pleaca din zona Bulgariei, de teama turcilor, si se aseaza in secolul XIV (aproximativ anul1392) in Schei
    - al doilea val vine pe la anul 1670 ca urmare a invadarii Tarii Romanesti de catre turci
    - al treilea val, si poate cel mai important, are loc dupa 1796 pana spre prima jumatate a secolului XIX
    - ultimul val are loc dupa 1860. In aceasta perioada grecii au venit in special din Grecia de Nord, Ioanina, Castoria si Mentsovia

 In cea de a treia etapa grecii se consolideaza ca o comunitate inchegata, creaza companiile comerciale, au o insemnata activitate culturala si religioasa si deschid o scoala in Schei. In 1787 fondeaza in cetate propria biserica - Biserica Ortodoxa Sfanta Treime. Autoritatile vremii accepta constructia cu conditia ca aceasta sa nu se vada din strada. Daca in primii ani, slujbele erau exclusiv adresate grecilor, ulterior, alaturi de preotul elen, a predicat si un preot roman.

Despre greci si ocupatiile lor ne depune marturie, din timpul sau, si Sextil Puscariu in cartea sa "Brasovul de altadata":
"Ei erau in mare parte romani macedoneni, in parte greci sau bulgari, albanezi sau sarbi cu sentimente grecesti. Intocmai cum nu mai stii astazi ce slavi sau germani se ascund sub numirea de maghiari, nu se stia exact mai demult ce erau la origine negustorii care-si ziceau greci. Ca in Banat, unde bacanului ii zic romanii "grec", indiferent de nationalitatea lui, tot astfel sasoaicele din Brasov, cand trimiteau servitoarea la bacanie, ii spuneau "du-te la pravalia greceasca.
Putini dintre acestia erau insurati cu romance si se considerau de romani, ca bunaoara Sotir, care avea de nevasta pe fata popii Gherman si ale carui fiice s-au maritat toate cu romani. Cei mai multi din vechii negustori, romani si greci, erau bacani, dar in pravaliile lor se vindea si manufactura, mai ales en gros. Unii se ocupau cu incaso, comision si zarafie. Mai putini tineau piei si sticlarie. Cativa erau bancheri".


Comunitatea Elena Brasov
Str. G. Baritiu nr. 12
 www.elkibv.ro

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...