destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Evrei

  • Publicat: 08 Jul 2010, 12:51
Recomandă:

Prezenta negustorilor evrei in Brasov este atestata inca din sec. XV, dar primii evrei s-au stabilit in acest oras in 1807. Comunitatea a fost infiintata in 1826, de catre primele 4 familii de evrei, care au capatat aprobare pentru a se stabili in Brasov, printr-un decret imperial.

Evreii pastreaza si aici trasaturile etniei; marea lor majoritate se indeletnicesc cu comertul si acorda o mare importanta educatiei, intemeind scoli precum cea confesionala condusa de Sigismund Steinhart (1860).

În 1877 s-a constituit la Brasov o comunitate evreiasca de rit ortodox (traditionalista) care si-a construit sinagoga din str. Castelului la numarul 64. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, sinagoga a fost devastata de catre legionari.

O a doua comunitate evreiasca, de rit askenazit, construieste cea de a doua sinagoga in Brasov. Lucrarile la impresionanta sinagoga, de pe strada Poarta Schei nr.27, incep in anul 1899 si se incheie in anul 1901, cand pe 20 august are loc inaugurarea.
La recensamantul din 1910/1920, populatia evreiasca a Brasovului numara peste 1.280 de persoane.

In preajma celui de-al doilea razboi mondial etnicii evrei sunt aproape 4.000 de persoane, pentru ca imediat dupa razboi, numarul lor sa creasca la 6.000 de suflete, ca urmare, in special, a evreilor refugiati din Moldova, Basarabia si Bucovina. Desi in Brasov exista o numeroasa populatie de origine germana si evidente tendinte antisemite, totusi, nu a fost pusa in pericol viata evreilor.

Evreii din Brasov nu au suferit ororile Holocaustului, au fost insa exclusi din viata publica, nu si-au mai putut trimite copiii la scolile de stat si au fost supusi la munca obligatorie. Aceste conditii, completate de degradarea continua a vietii in Romania, sub regimul comunist, au determinat o emigrare masiva, mai ales ca proclamarea independentei statului Israel (1948) oferea o buna ocazie.

Intoarcerea in Tara Sfanta are loc in valuri successive: anii 1951, 1956, 1964 si apoi, in continuare, in anii '70, '80, '90 au imputinat numarul evreilor din oras si imprejurimi.

Comunitatea mica de astazi are o prezenta activa in viata orasului mentinand, cu multa dedicare, traditia iudaica. In cadrul comunitatii functioneaza sinagoga (resfintita in septembrie 2001), un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta.

Conform site-ului comunitatii evreiesti din Romania www.romanianjewish.org, in Brasov locuiesc 281 de evrei, dintre care: 23 de persoane cu varste intre 0-15 ani, 46 de persoane cu varste intre 16-35 ani, 92 de persoane cu varste intre 36-60 ani, 120 persoane peste 60 ani.


Comunitatea Evreilor din Brasov
Strada Poarta Schei nr.27

0268 511867

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...