destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Baciu, Stefan-Aurel (1918 - 1993) - poet, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat si profesor universitar

  • Publicat: 08 Jul 2010, 9:22
Recomandă:

Absolvent al Liceului "Andrei Saguna" in 1937, licentiat al Facultatii de Drept din Bucuresti, in 1941. Plecat din tara in 1946, ca Atasat, apoi Consilier de Presa la Legatia Regala a Romaniei din Berna, exilat politic la sfarsitul anului 1948.

A trait in Brazilia, ca ziarist si scriitor (1949-1962) si in SUA, unde si-a inceput si desavarsit cariera universitara, ca Profesor de Literatura braziliana si Civilizatie hispano-americana (1962-1964, in statul Washington, la Seattle; 1964-1993, in Hawaii, la Honolulu).


Este romanul cel mai cunoscut (si recunoscut, mai ales ca formator) in cultura latino-americana. Numele sau se afla inscris in enciclopedii si istorii ale literaturii din arealul respectiv.

Desi cetatean al lumii (interzis in Romania pana in 1990), Stefan Baciu a pastrat in permanenta legatura cu patria, iar poeziile originale si intreaga memorialistica - scrise aproape numai in romaneste - evoca incontinuu oameni, locuri si istorii trecute, dezvaluind un sentimental cu nostalgia originii, a cuvantului neaos romanesc si demonstrandu-i dorul de acasa.

Pretutindeni s-a recomandat ca "brasovean, ortodox si cosmopolit" (pe cat de cosmopolit, pe atat de roman!)


Autor a peste 100 de volume (in romana, portugheza, germana si spaniola, traduse partial si in engleza) si al catorva mii de articole si studii publicate din Romania pana in Hawaii, adica pe intregul mapamond, Stefan Baciu este, in sfarsit, recuperat si reconsiderat in literatura si cultura din propria-i tara.


Opera: Poemele poetului tanar (1935; 1991- ed. a II-a) - volum de debut, premiat de Fundatiile Regale si Societatea Scriitorilor Romani, Poeme de dragoste, Micul dor, Cautatorul de comori, Muzica sferelor, Analiza cuvantului dor, Poemele poetului pribeag, Poemele poetului Stefan Baciu, Sub Tampa in Honolulu (1973), Poemele poetului singur (1980; 1993- ed. a II-a), Palmierii de pe Dealul Melcilor, Praful de pe toba si Microportrete, Mira.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...