destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Apáczai Csere, János (1625-1659) - filosof si pedagog

  • Publicat: 17 Aug 2010, 11:14
Recomandă:

János Apáczai Csere este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai filosofiei carteziene în Transilvania, adept al raționalismului cartezian și al sistemului lui Nicolaus Copernic.

Rămas orfan de mic, Apáczai a studiat cu mari greutăți financiare la Cluj și la Alba-Iulia, între 1636 și 1643. De două ori a fost nevoit să întrerupă studiul, din lipsă de bani.

Colegiul de la Alba-Iulia oferea cele mai înalte standarde ale învățământului universitar din Transilvania. Aici, Apáczai îi va întâlni pe profesorii Alsted și Bisterfeld, care îl vor influența decisiv pe tânărul student. În 1648, profesorul Bisterfeld l-a convins pe episcopul István Katona să îi acorde o bursă de studiu lui Apáczai. Acesta și-a continuat studiile la Franeker, Leiden și Utrecht. În aprilie 1651, Apáczai a primit titlul de doctor în teologie de la Universitatea din Harderwijk. În timpul studiilor sale în Utrecht, a luat la cunoștință de lucrările lui Descartes. Totodată, pe lângă studii, aici a cunoscut-o și pe viitoarea sa soție, Aletta van der Maet.

În Utrecht a scris „Enciclopedia Maghiară”, cea mai importantă lucrare a sa, expunându-și motivele de creație în prefața scrisă în limba latină: „Dorința mea a fost aceea de a acoperi lipsa alarmantă de cărți în limba natală, după cum am putut mai bine, și să ofer studenților un singur volum din care aceștia să poată deprinde toate capitolele științei, în limba lor maternă.”. Partea a patra și a cincea din enciclopedie cuprind câte un capitol despre aritmetică și respectiv geometrie, informațiile fiind sintetizate din lucrările lui Peter Ramus și ale lui Willebrord van Royen Snell. Materialul reprezintă mai degrabă o colecție de teoreme și formule, decât o prezentare utilă începătorilor, mulți dintre termenii matematici folosiți de Apáczai fiind utilizați și astăzi, în limba maghiară.

În 1653 Apáczai a fost chemat în Transilvania de către principele Gheorghe Rákóczi al II-lea și numit profesor la colegiul din Alba-Iulia. Aici, Apáczai a predat științele exacte, bazându-se pe sistemul lui Descartes și pe o viziune puritanistă. Din cauza acestei abordări, va ajunge în scurtă vreme în conflict cu mulți dintre colegii săi, fiind în cele din urmă (1655) pârât principelui și îndepărtat din funcție. Principele Rákóczi l-a desemnat pe Apáczai în funcția de profesor la colegiul din Cluj. Situația nu era una favorabilă, întrucât noul loc de studiu era net inferior celui din Alba-Iulia. Cu toate acestea, mulți dintre studenții care au protestat la scoaterea din funcție a lui Apáczai l-au urmat la Cluj.

În 1659, Apáczai moare la Cluj.


Sursa: ro.wikipedia.org

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...