destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Adolf Meschendörfer

  • Publicat: 06 Apr 2011, 14:39
Recomandă:

Adolf Meschendörfer (n. 8 mai 1877, Braşov, Imperiul Austro-Ungar - d. 4 iulie 1963, Braşov, România) a fost un scriitor de limba germană, sas transilvănean.

Adolf Meschendörfer a studiat filologia, teologia şi filozofia la Straßburg, Viena, Budapesta, Heidelberg, Cluj şi Berlin (1897 - 1901). A susţinut în 1910 disertaţia pe tema Heinrich von Kleist ca prozator.

În 1936, lui Menschendorfer i s-a atribuit titlul Doctor honoris causa al universităţii din Breslau din Germania (astăzi Wroclaw, Polonia). Dr. phil. et jur. Paul Merker, profesor la această universitate, a rostit cuvântarea de felicitare: Cu câteva săptămâni în urmă, pe când pregăteam acestă şedinţă festivă, ni s-a adus la cunoştinţă dorinţa conducerii Germaniei ca, în cusul conferirii de titluri onorifice, să avem în vedere situaţia actuală şi noile sarcini pe care le are universitatea noastră din ţinuturile de graniţă, de a avea în vedere, pe cât se poate, spaţiul din Răsărit. În felul acesta, universitatea a considerat că numele dumneavoastră nu poate lipsi de pe listă.[necesită citare]

Paradoxul constă în faptul că Adolf Meschendörfer nu a fost nazist. Dovadă faptul că regimul comunist din România i-a oferit, la împlinirea a 80 de ani, Ordinul Muncii clasa I. În fapt, „el a pus mai presus de naţional-socialism idealurile sale proprii”, trecând cu vederea peste ura de rasă şi dorinţa de a stăpâni lumea.

Casa care i-a aparţinut lui Adolf Meschendörfer în municipiul Braşov, construită în sec. al XVIII-lea, aflată la adresa Şirul Beethoven 1 Cetate, a fost înscrisă în Lista monumentelor istorice din Judeţul Braşov sub nr. 917 BV-IV-m-B-11870.

Adolf Meschendörfer a fost tatăl pictorului şi graficianului Harald Meschendörfer.

Sursa: ro.wikipedia.org

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...