destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Traseu turistic între Coloanele de Bazalt și cel mai bătrân stejar din România, realizat de voluntari

  • Publicat: 07 Dec 2015, 16:32
Recomandă:

Asociația Carpaterra a finalizat amenajarea unui nou traseu turistic, în lungime de 10,5 km, între Coloanele de Bazalt de la Racoș și cel mai bătrân stejar din România, aflat în satul Mercheașa. Traseul este marcat cu cruce galbenă, au fost montate și panouri informative și poate fi parcurs la pas în trei ore și jumătate, dar și cu bicicleta vara, iar cu schiurile iarna.

Amenajarea traseului s-a făcut cu voluntari și face parte din proiectul "Implică-te! E NATURAL să fii voluntar", realizat de Fundația pentru Arii protejate ProPark Brașov.

Amenajarea variantei de întors a traseului turistic, în lungime de 9,2 km, va fi gata în primăvara anului viitor, a declarat pentru AGERPRES Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra — custode al Ariei Protejate de la Racoș.

"Traseul, în lungime de 10,5 km, începe la Complexul Geologic Racoș-Coloanele de Bazalt, continuă la Vulcanul Sărata și apoi pajiștea plină de stejari, până la cel mai bătrân stejar de la Mercheașa, în vârstă de 930 de ani, vârsta fiind identificată de specialiști după metoda englezească. Traseul este marcat cu cruce galbenă, au fost montate și panouri informative, și poate fi parcurs în trei ore și jumătate, mers lejer. Vara, drumul poate fi parcurs și cu bicicleta, iar iarna cu schiurile de tură. (...) Traseul este peste dealuri și o pășune, unde fiecare dintre cei 25 de voluntari care au lucrat la amenajare au plantat câte un gorun înalt de aproximativ 1,5 metri, de care vor trebui să aibă grijă", a afirmat președintele Asociației Carpaterra, adăugând că cei mai mulți turiști care l-au parcurs până acum au fost din Franța, Germania și Ungaria.

Tot în zonă, la câțiva km de localitatea Racoș se află cel mai tânăr munte din România, cu o vârstă estimată de specialiști la 500.000 de ani, format în timpul erupțiilor vulcanice în urma cărora s-au format Munții Perșani.

"Facem demersuri pentru includerea acestui munte într-o zonă de protecție geologică. Cred că este normal să protejăm ceea ce avem unicat în România, cel mai bătrân stejar și cel mai tânăr munte", a mai precizat președintele Asociației Carpaterra.

Proiectul "Implică-te! E NATURAL să fii voluntar" propune soluții pentru stimularea cetățeniei active prin acțiuni de voluntariat pentru protecția naturii. În cadrul acestuia a fost elaborat primul studiu din România despre managementul voluntarilor în ariile protejate, realizat în perioada mai-septembrie 2015, la care a participat un număr de peste 150 de persoane implicate în managementul ariilor protejate din România.

Proiectul și-a propus promovarea oportunităților de voluntariat, prin crearea unei platforme dedicate voluntariatului pentru protecția naturii — voluntariatnatura.ro, care va cuprinde programe de voluntariat din ariile protejate, dând posibilitatea potențialilor voluntari să se implice în diverse activități. Va fi organizată și o caravană de promovare a oportunităților de voluntariat din ariile protejate în șase centre universitare din Brașov, București, Timișoara, Cluj, Iași și Sibiu, precizează, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, reprezentanții Fundației pentru Arii Protejate ProPark Brașov.

Sursa: www.agerpres.ro

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...