destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Muzeul "Prima Scoala Romaneasca"

  • Adresă:
  • Piata Unirii nr.2-3 (in incinta ansamblului Sf. Nicolae din Piata Prundului), Brasov
  • Telefoane:
  • 0268 511411
  • 0722 435134
  • Site:
  • www.primascoalaromaneasca.ro
Recomandă:

Muzeul se afla in incinta Bisericii "Sf. Nicolae".

Cladirea muzeului este monument istoric si dateaza din secolul al XV-lea.  Aici s-a predat pentru prima data in limba romana in anul 1559.

Muzeul include: Sala de clasa Anton Pann, Tiparnita diaconului Coresi, Sala Cartea - factor de unitate nationala, Cartea si carturarii brasoveni, Liceul Andrei Șaguna.

Sunt expuse colectii de carte veche: tiparituri coresiene, manuscrise (romanesti, grecesti si slavone); istorie: cataloage din secolul al VIII-lea ale Bisericii "Sf. Nicolae", documente originale ale domnitorului Constantin Brancoveanu, hrisoave domnesti (80 documente); arta medievala si bisericeasca; tipariturile veacului al XVIII-lea: "Biblia de la Bucuresti", "Indreptarea Legii - Targoviste", "Cazania lui Varlaam", "Evanghelia de la Govora", "Mineiele de la Ramnic" etc.

Reorganizat in 1964 in cladirea celei mai vechi scoli romanesti, pe baza colectiilor adunate incepand din anul 1933, complexul muzeal mai cuprinde Muzeul Ex Libris (cateva sute de piese unicat Ex Libris datand din secolele XV - XIX, donate de dr. Emil Bologa), Muzeul Junilor Brasoveni (obiecte de etnografie, costume, tablouri, icoane), Muzeul de muzica Tudor Ciortea (clavir, gramofon, manuscrise muzicale, tablouri, carti donate de compozitor) si Muzeul Stefan Mironescu (imagini ale Scheiului in acuarela si ulei donate de pictor), Arhiva si biblioteca (carti vechi, protocoale-catastife, carti din fondul documentar, documente de patrimoniu).

Program vizitare:  9:00 - 17:00

Comentarii

ionela

2012-02-03 11:29:41

este ceva foarte impresionant

gramaticu

2013-06-24 09:45:07

De ce foarte? Şi nu doar impresionant?

dani

2013-08-03 00:53:03

Acum 2 zile am fost. Este ceva de neuitat. Cel mai nemaipomenit lucru de vizitat in Brasov. Intra in topul meu de recomandari pentru locuri de vizititat in Romania.

adina

2015-01-22 20:16:58

foarte frumos

Karina

2015-12-02 08:54:45

CarlaOana, mulţumim pentru areicerpi Salopetele acestea sunt de la C A, foarte groase şi practice. Majoritatea hăinuţelor noastre sunt de la Zara, C A, Z (Andreea Esca si Grain De Ble), H M, Tex (marca de la Carefour), In Extenso (marca de la Auchan) şi Fox Kids. De obicei cumpăr totul, din raţiuni financiare, een momentele de reduceri (pe care le ve2nez mereu ) şi eencerc să estimez ce2t mai bine mărimea pentru sezonul următor. Aşa reuşesc să cumpăr, la dublu, tot ce văd frumos een magazine şi altfel mi-ar fi mult mai greu să achiziţionez, preţurile fiind relativ mari pentru bugetul nostru zilnic. Ce2nd vine vorba de cumpărături pentru fete, sunt un sac fără fund, le-aş lua tot ce văd! p.s. Dacă eşti cumva interesată, o parte din hăinuţele fetelor rămase mici, dar een stare excelentă, le am de ve2nzare second-hand pe Facebook.

Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...