destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Junii

  • De la 10:00 la 20:00
Recomandă:

Sarbatoarea Junilor are loc an de an, in duminica dupa Sfintele Sarbatori ale Pastelui, duminica Tomii.

Mai mult decat o manifestare folclorica, Sarbatoarea Junilor este un spectacol ce imbina elemente de mit, ceremonial si magie.

In dimineata sarbatorii junii coboara calare in cetate, trec pe la vataf, armasul mare si armasul mic (serje), dupa care in jurul orei 10 se indreapta spre Piata Prundului (azi Unirii) din fata bisericii Sf. Nicolae.

Aici inconjoara statuia eroului necunoscut, nu inainte ca preotul paroh sa le sfinteasca steagurile printr-o scurta slujba.

Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Coloana este deschisa de fanfara.

Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta banderola rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand aceasta era interzis.

Plecand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta "Hristos a inviat!", fiecare grup in parte. Apoi coboara pe strada Muresenilor pana la Bulevardul Revolutiei, dupa care urca, ocolind pe str. Nicolae Balcescu, trec de "Poarta Schei", in sus pe str. Capitan Ilie, str. Tocile spre "Capul Satului" pe str. Podul Cretului si de aici la Pietrele lui Solomon.

Pe tot parcursul calatoriei, junii sunt intampinati de locuitorii Brasovului cu urale si aplauze, carora junii la raspund prin a-i invita sa-i insoteasca "la Pietri" ca se petreaca in natura alaturi de ei.

Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, intr-un splendit amfiteatru natural, junii se raspandesc pe cele doua platouri, la locurile amenajate din mosi stramosi, la mesele lor.

Petrecerea incepe prin iesirea la hora si aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscuta ca "Hora junilor". Urmeaza si alte jocuri: sarba, braul, breaza, batuta s.a., fiind invitate la joc si fetele.

Dupa o zi de petrecere cu jocuri, cantece si veselie, grupurile se incoloneaza asteptand sa coboare de pe platoul ce domina amfiteatrul.

Junii Tineri isi ocupa locul de frunte, ca adevarati initiati si pastori fideli ai obiceiului. Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare.

Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei (ca altadata), ci patrund in Cetate, fiind primiti cu "portile deschise", ocolesc Casa
Sfatului (azi Muzeul Judetean) si se indreapta spre cimitirul bisericii "Sf. Paraschiva", in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu (ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925), si in fata mormantului canta "Hristos a inviat!" si un pasaj din imnul "Desteapta-te Romane".

Aplaudati de multime, grupurile de juni se despart, indreptandu-se fiecare pe strazi diferite, nu inainte ca multimea sa le adreseze vatafilor urarea "Sa ne traiesti, vatafe!".

Documentele atesta ca in anul 1931 existau sapte organizatii ale junilor, cea mai veche fiind cea a Junilor Tineri. Ultimul grup infiintat este cel din 1924 grupul Junilor Brasovecheni, format numai din barbati casatoriti.

Obiceiul junilor este considerat drept unul din riturile de initiere in randul feciorilor, el fiind inclus in ciclul "cetelor ". Intelesul termenului de "june" in Transilvania este cel "tanar fecior neinsurat".

Comentarii

Felixia

2013-03-31 11:56:25

Evenimentul cu Junii poate fi amanat daca este vreme nerivofabala. Au fost si alti ani cand s-a amanat, nu ar fi o premiera. In acest an s-a decis totusi sa nu se amane. Unul din motive este ca prognoza pentru 18 aprilie este asemanatoare. Costumele Junilor Rosiori si Albiori sunt totusi mai greu de intretinut si nu suporta la fel de bine ploaia. Pana duminica se pot intampla multe

vsvceborr

2013-04-01 12:29:30

fVdeT6 <a href="http://giojhukqaeie.com/">giojhukqaeie</a>

iveodefb

2013-04-04 13:23:30

IJWhYJ , [url=http://thuiwhgnhvqv.com/]thuiwhgnhvqv[/url], [link=http://uzvscsjcwrjw.com/]uzvscsjcwrjw[/link], http://szviiargrbwx.com/

Sorin Dumitru

2013-04-18 20:39:00

Anul acesta cand se tine?

stan elena apicultor

2014-04-07 12:18:02

doresc din tot sufletul sa particip si eu cu produsele mele apicole la sarbatoarea junilor sant direct producator traditional colaborez cu mt ms centrul de conservare bucuresti iubesc brasovul am fost la 2 targuri acolo si am ramas fff frumos impresionata de ordinea si disciplina din acest oras multumesc astept raspuns.telf 0727549338 0723079251 incerc sa va sun si eu cu emoti dar am sa sun doamne ajuta.imel mimisita@yhoo.com

andrei

2015-04-11 20:18:42

https://www.youtube.com/watch?v=uv55K3FkstM

Melek

2015-12-04 06:10:26

pare ca vreme friguroasa si piaola au dus la aceasta decizie. Puteti citi mai multe aici (0) Comments Read More Post a

Luis

2015-12-10 05:20:57

Initial stiam ca atunci cand cmuinistoi au dat prin casele junilor le-au distrus hainele si steagurile, dar vad ca s-au pastrat, totusi.Ce credeti voi ca imi veni azi? Ia sa merg sa vad expozitia, ca daca s-a deschis ieri, musai sa fie si azi. Cand colo, doar niste copii dupa vederi cu Brasovul vechi atarnate pe pereti si atata tot. Nu tu costume, nu tu steaguri ori alte exponate. Iar dintre fotografiile alea, daca macar 5% erau cu si despre juni e mult spus Daca eram de pe altundeva si habar n-aveam de juni, ce intelegeam eu din toata tarasenia asta? http://lqiqzfaobxj.com [url=http://puhhzrir.com]puhhzrir[/url] [link=http://hfqibq.com]hfqibq[/link]

Cobbcountykia

2015-12-14 03:38:56

daca la mine ar veni un cetatean care oreizangaza o expozitie sa ii dau hainele de juni pentru expozitie sincer nu le-as da pentru k sunt foarte vechii hainele se mai fac dar nasturi originali nu se mai gasesc si ce se intampla daca vine vreunu si incepe sa traga de nasturi???chiar daca nu e foarta bogata in exponate asta e .bine k mai are cineva initiative destea http://xxnfpgviud.com [url=http://gzqptlx.com]gzqptlx[/url] [link=http://zrglcsnyhnv.com]zrglcsnyhnv[/link]

Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...